Commonly Asked Questions and Answers about FACA

Question 1: Where is the headquarters of FACA located?
Answer 1: The headquarters of FACA is located in the mind, spirit, and hearts of each member of an affiliated Capoeira groups.

Question 2: Who is the president of FACA?
Answer 2:  The president of  FACA  is:  A. Pura Verdade

Question 3: How does a group become an affiliate of FACA?
Answer 3 : A group can become affiliated with FACA by inviting a FACA instructor to give a workshop presentation, avowing that Africa (not Brazil) is the origin of Capoeira and sacrificing a white chicken.

Question 4: How many FACA groups are there?
Answer 4: Currently there are only three FACA groups, one in Sao Tome, one in Timor Leste and the other in Mozambique. It is hoped that we will have groups in all the Portuguese speaking countries by 2020.

Question 5: How can I  become a FACA instructor?
Answer 5: You can become a FACA instructor by: a) avowing the African origin of capoeira AND b)  passing the theoretical and practical FACA workshop test based on the FACA manual AND c) paying the required fee for certification (currently $20). There are presently only three certified FACA instructors: Edward Powe & Lacouir Yancey (in Madison, WI), and Zemet (Pantera Preta) in Timor Leste.

Question 6: What is the relationship between FACA  and the BLAC Foundation?
Answer 6: FACA is a creation of the BLAC Foundation; but is autonomous and governed by the laws of affiliated groups. The BLAC Foundation only provides various services to FACA free of charge.

Question 7: What services do the BLAC Foundation provide?
Answer 7: The BLAC Foundation a) serves as a fire around which affiliated groups can sit and interrelate; 2) develops written materials (principal of which is the new FACA Manual) for use in instruction; 3) offers initial capoeira workshops to affiliated groups and those  groups desirous of affiliation; 4) certifies FACA instructors;  5) conducts affiliation ceremonies;  6) serves as a forum for joint ventures affecting FACA groups; and 7) otherwise promotes Capoeira de Angola through the production of videos and songs.

Question 8: What is the cost too  affiliated groups for these services?
Answer 8: Where possible FACA offers all these services free of charge with expenses for the cost of the services being generated from sources other than the affiliated or affiliating group.

error: Content is protected !!